tisdag 29 oktober 2019

Snedtänkt med Kalle Lind


Ute i poddetern händer det plötsligt saker som får Bigganblogg att skälva till. Snedtänkt med Kalle Lind lägger torsdagen den 24 oktober upp ett nytt avsnitt som döpts till 'Om Stigrit Tenggren', ett 72 minuter långt samtal mellan radiomannen, författaren, kulturbevakaren, prataren, m.m. Kalle Lind och dessa spalters favoritlitteraturkritiker, Ulrika Milles.

Poddens generella underrubrik är 'Podden som pratar om det inga andra poddar pratar om', och den passar som hand i handske just denna gång: det handlar ju om kombon Stig Ahlgren och Birgit Tengroth, de kämpande tu som alltid hörde ihop, i med- och motgång lika. 'Stigrit Tenggren' är en kallelindsk konstruktion för att illustrera hur sammanlänkade de var, tycktes vara och alltid förblev.


Nu har det ju pratats, i alla fall skrivits "en del" om dem under det senaste halvåret efter att Milles fina biografi Ensamvargar släpptes i våras. Men på poddfronten har det förmodligen varit rätt tyst, vad vet jag. Ulrika Milles har hursomhelst varit runt i alla fall i Stockholmstrakten, i möteslokaler, bokhandlar och på bibliotek och talat om paret, deras verk och öden, såväl kända som dunkla.

Och att hon kan ämnet råder ingen tvekan om, ingen kan tala om Tengroth som Ulrika Milles. Om böckernas beständighet, deras glipande sömmar och ännu urskiljbara lyskraft som fortfarande anas genom decenniernas källarmörker. Hon kan ta sig an personerna, Ahlgren och Tengroth, och förklara deras sammansatta karaktärer och foga de utspridda pusselbitarna på bordsskivan till en någorlunda urskiljbar bild.


Kalle Lind leder det elastiska samtalet ända in i mål, trixar bollen än hit och än dit, snubblar stundtals in i associationerna för att sedan raskt resa sig och trampa vidare mot det litterära upploppet kryddat med smakrika skvallerkryddor. De 72 minutrarna är över innan man ens hunnit tänka ikapp och egentligen skulle behövt ytterligare en timmes diskussion, påhitt och sanningar, några i dur, de flesta i moll.

Mycket bra, och särdeles hörvärt, dessutom riktigt roligt. Och finns såklart tillgängligt tills vidare på Sveriges Radio Play. Rekommenderas varmt.

Förutom allt detta så har undertecknad äntligen fått lära sig vad 'snedresa' stod för i dåtidens stockholmsslang, inte en dag för tidigt.