onsdag 17 oktober 2007

"Gränslös lycka, nattsvart tragedi"

Det krävs uppenbarligen inte en kvällstidning för att få fart på löpen, den 27 maj 1980 publicerar damtidningen Husmodern en artikel av journalisten Elisabeth Reich om Birgit Tengroth under den braskande rubriken "Hennes liv är ett enda drama. Gränslös lycka - nattsvart tragedi". Skulle inte kunna formulera det bättre själv. Artikeln, som är en översikt av Tengroths liv, ska tjäna som en introduktion inför kommande TV-visningar av ett antal filmer med Birgit.

Det hela är en översikt av Tengroths biografi, karriär och eskapader, hon är fortfarande i livet vid denna tid, och det är en rätt rapp och lustig genomgång, förvisso ett nerkok av diverse biografiska detaljer hämtade från Tengroths egna texter och annat välkänt skvaller. Reich påpekar att skådespelerskan redan vid unga år drevs ut i isolation på grund av sin "längtan efter att vara 'någon'". Trots de tidiga framgångarna var privatlivet "sedan länge ett totalt kaos", bland annat förorsakat av den tidiga amouren med den dominerande Adolphson, "den förtärande häftiga kärlekshistorien" som uppenbarligen stundtals gick parallellt med en annan affär med en annan gift man som dessutom resulterade i graviditet och abort. Man kan förstå kaoset.

Mötet med Stig Ahlgren beskrivs rätt utförligt, den middag där de träffades ("en halv hummer per gäst, vitt vin och tårta") beskrivs här som ett rent beställningsverk av Birgit vars väninna kåsören Kid Bruncrona uppmanades att locka med sig ungkarlen Ahlgren. Närvarande vid denna parningsceremoni var Karin Kavli, Alf Sjöberg med makan Eva Tisell tillika väninna, docent Sandor Izikowitz. Samt då Bruncrona med sitt sällskap i hasorna. En månad därefter var de som bekant gifta, något som Tengroth här sägs ångra från första stund, Ahlgren var ju uppenbarligen rätt omöjlig som äkta man, fyllde mer rollen som vän, erotiker och intellektuell samtalspartner...en i och för sig inte helt dålig kombination.

Dock återförenades de två när hon återvänder efter utflykten med Jens Otto Krag, vars tillkortakommanden också beskrivs även om Reich påpekar att Krag och Birgit kan ge två helt olika skildringar av enstaka episoder. Den "nästan helgonlike" Ahlgren är ju också den som tålmodigt stöttar ex-makan under sjukdomsperioden som accelerar under 1960-talet.

Det hela avslutas, som bekant, med vistelsen nere i Ösmo utanför Nynäshamn. Reich noterar att stugan är ombyggd för att underlätta för ambulanspersonalen och att nu lever "den snart 65-åriga stjärnan totalt isolerad, svårt märkt av sjukdom."

Inga kommentarer: