torsdag 20 december 2012

Det Var Så De Träffades...

Kändisjournalistiken och dito skvaller är naturligtvis ingen samtida uppfinning, har alltid funnits, alltid lockat, alltid satt igång fantasins våggång. Slår man ihjäl en timme eller två genom att läsa sig igenom Husmodern nr 23, 1950 får man sig en historia serverad. En het soppa om än kokad på väldigt lösa rotsaker.

Under rubriken Det var så de träffades, Birgit Tengroth och stadsrådet Krag berättar tidningen att den kända skådespelerskan är hemligt förlovat sig med den danske politikern! Underrubriken lyder: ...tack vare hennes temperamentsfulla noveller. Lite lyser dock missnöjet fram mellan raderna att Tengroth lyckats hemlighålla det hela under flera månader, under förevändningen att hon varit nere i Paris när hon i själva verket var inackorderad på ett "litet tystlåtet hotell i Köpenhamn".Men man ursäktar sig med skådespelerskans profession, naturligtvis är det hennes jobb att "lägga sitt ansikte", eftersom hon förstår världen, människorna. Och hur de behandlas.

Men hur träffades då dessa tidens kändisar? Jo, genom danskens litteraturintresse. Eftersom boken Törst getts ut på danska och blivit en succé var Birgit på plats i Köpenhamn i affärer, satt i samtal med förläggaren Sten Hasselbalck och blev bjuden på en större bjudning där Krag dök upp, approachade författarinnan och hamnade "i ett animerat samtal" eftersom han - liksom hon - "är en personlighet, som det heter, och starkt intresserad av litteratur och konst och han älskar talang, även hos kvinnor."

Jo, jo. Den som läst Tengroths egen version, liksom Krags, liksom Annalisa Ericsons vet redan att även här har Birgit lyckats lägga falska spår i terrängen. De träffades ju i Oslo, Krag köpte hennes bok dagen efter först sedan han fått reda på att hon var författarinna. Och det där med att han gillade kvinnlig talang dementeras kraftfullt av Birgit i sin minnesbok. Det han uppskattade var en speciell sorts talang. En talang som inte visades upp officiellt i öppna rum, utan sköttes bakom sovrumsdörren. Helst utövad av flera kvinnliga talanger i tät följd.Husmodern skriver vidare: Krag är 36 år, och har i tidningarna betecknats som "inbiten ungkarl". Uttrycket ger lätt en felaktig föreställning. Lyssnar vi på Birgit, som vi av princip gör i detta sammanhang, fortsatte charmören Jens Otto att se sig själv som ungkarl mer eller mindre redan dagen efter bröllopet. Birgits målande beskrivningar av den nyblivne makens agerande är en outsinlig källa till fnitter och stön, och mer eftertänksamma funderingar kring det manliga kynnet. Se vidare minnesboken från början till slut.

Många kvinnohjärtan krossas nu av budskapet om att han nu bundit sig för alltid. Förtvivla icke, danska kvinnor: snart är han på banan igen. Danmarks mest eftersträvade ungkarl.

Inga kommentarer: