fredag 9 januari 2009

Birgit blir CD-stjärna

Tack vare gammelsossen Enn Kokks skriverier blev det sent omsider bekant för undertecknad att Tengroth faktiskt finns utgiven på CD. Sveriges radio och något som kallas Screen Air Television AB har tillsammans gett ut en rad skivor som var och en dokumenterar ett enskilt år under perioden 1934-1968 och på den som handlar om 1937 är ett av numren ett ljudklipp ur en specialsändning av Sven Jerrings populära radioprogram Barnens brevlåda. Alltså blev det till att snabbt ta sig några kvarter bort till Nostalgipalatset på Torsgatan i Stockholm där CDn finns till försäljning!

Spår 11: i studion sitter två skådespelerskor som en gång gjort sin eterdebut i nämnda program varav vår Birgit är den ena. Som bekant klev hon en gång i tiden, i sällskap med klasskompisen Sickan Carlsson, in i radiostudion för att deklamera dikt. Och nu sitter hon på plats igen och gör om bravaden och med en sprittande men stadig och kraftfull röst läser hon Lille Pers vandring. Som hon säger till herr Jerring, "Den hade jag pluggat på så att jag faktiskt kan den utantill ännu".

Bredvid henne sitter kollegan och namnen Birgit Rosengren som sjunger den kända truddelutten om tomtegubben som hade snuva.

Den hinner knappt tona ut förrän Rosengren är på spåret igen när hon efter ett långt och underbart svängigt orkestralt intro sjunger duett med Hasse Ekman i Kai Gullmars Det finns ingen gräns, ett nummer ur det årets Kar de Mumma-revy på Blanche. Och det finns heller ingen gräns för hur charmerande den låten fortfarande känns, hur begränsade de inblandade rösterna än är! Missa inte heller två andra sångnummer som finns med på skivan: duetten Nu ska vi opp, opp, opp med Tutta Rolf och Håkan Westergren samt Die Leanders tyska hit Yes, Sir!

I övrigt innehåller den här minnesboxen ett hopkok av radioutsändningar med musik och röster från den tiden och förmedlar, precis som Kokk skriver, en verklig och autentisk närvarokänsla.

Post scriptum: Det verkar som att inslaget med Birgit & Birgit som nämns ovan ingick i ett större jubleumsprogram där radion firade sin millionte licens. "Händelsen celebrerades med det förmodligen mest omfattande programmet i radions historia" som det står i boken Tjugofem år med Sveriges Radio [Radiotjänst, 1949]. Dessutom, till vår glädje, visas ett foto där Sven Jerring poserar som en stolt far flankerad av sina båda flickor, Tengroth på hans högra sida strålar med runda kinder och håller en skrift i handen, där hon bakom mikrofonen (s. 68).

3 kommentarer:

Enn Kokk sa...

Den här årtalsserien är faktiskt mycket hörvärd överlag. 1937, som är mitt födelseår, minns jag av naturliga skäl inte, men sammanställningarna av händelser och melodier från senare delen av 1940-talet, 1950-talet och 1960-talet - mina ungdomsår - är mycket representativa.

Pär Pärsson sa...

Enn Kokk! Du ska veta hur tacksam jag är för att du skrev om skivan, ett tips som gjort det här tengrothandet lite mer...hörvärt.

Sara sa...

"Det finns ingen gräns" är en fantastiskt söt liten visa. Det är onekligen både bedårande och skojigt att få höra Hasse sjunga!