söndag 3 februari 2013

(En lek på) Foresta Hotell, LidingöDet blir inte tid för så mycket tid för musik, sång och glam när man dissekerar det frånvarande minnet av Birgit Tengroth. Låt oss därför ta tillfället i akt att stiga in genom hotelldörrarna och njuta av lite soft loungemusik från hotellfoajén på Foresta Hotell ute på Lidingö, straxt intill brons öfäste.

Det var nämligen just här, om man får tro Buster von Platen, som Tengroth inkvarterade sig under perioder av konvalescens och läkarbesök. Ett exklusivt andrum som bröt en annars kanske rätt enahanda tillvaro nere i sommarstugan i Ösmö socken där hon tillsammans med Stig Ahlgren bosatt sig långt från det tidigare livets hank och stör. Ett djupt livgivande andetag medan hon betraktar Värtans vattenspegel från hotellrumsfönstret.

Så kisa lite lätt med blicken, tryck på play och låt Jay-Jay Johanson agera drömrollen och den kvinnliga fägringen vara Birgit för en stund. Men nu blir det ju lite vemodigt igen, det ligger i hela atmosfären. It hurts me so.

2 kommentarer:

Bengt O. sa...

Det här är nog off topic men kanske marginellt intressant. I "Grand final i skojarbranschen" berättar Kerstin Ekman om hur en av huvudpersonerna skall skriva ett filmmanus. Det går emellertid inte så bra och "hon fick en samarbetspartner...en mycket berömd journalist som skrev giftiga krönikor i Vecko-Journalen. Han krävde logi på Foresta när arbetet genomfördes". Det knakade i samarbetet men "hon fortsatte plikttroget med manuset och fann sig också i att hälsa på journalistens hustru i en mörk östermalmsvåning. Hon hade en gång skrivit en skandalbok men nu var hon sjuk och orörlig". Till slut blev Lillemor, som hon hette, "utmanövererad och ersatt med en kvinnlig journalist som gift in sig i kungahuset."

Personerna är ju lätt identifierade. Eftersom Ekmans bok till en del är "autofiktion" kanske vi vågar tro att det är en autentisk händelse.

"Grand Final" rekommenderas f.ö. starkt till läsning. Men man skall inte bry sig om alla djupsinniga analyser som gjorts utan bara njuta av en verkligt rolig bok.

Pär Pärsson sa...

Stort tack för påpekandet, Bengt! Och dessutom med en nästan 100%-ig tajming då Ekmans bok ingår i bokrean nu på tisdag. Alltså: mot bokbutiken f.v.b. till den där nersläckta östermalmsvåningen med sin orörliga författarinna. Återkommer i ärendet!