torsdag 12 februari 2009

Bröllopsbestyr 1942

Apropå Annalisa Ericson: pingsten 1942 gifte sig fröken Ericson med den ståtlige flygaren, löjtnanten vid flygvapnet Uno von Segebaden i Hedvig Eleonoras kyrka i Stockholm. Filmjournalen nr 23, 1942 (för ordningens skull med Birgit på omslaget!) kan rapportera om saken.

Efter vigselakten fortsatte gästerna ner till Strand för middag med dans, och bland de inbjudna återfanns "många av brudens goda vänner inom yrket" (jo, jo, det låter det). På den lilla bilden med det kanske något stela sällskapet ser vi Birgit själv (till vänster) i tjusig blåsa och, vad det verkar, en liten nätt pälsjacka. Hon kopplar av med en välförtjänt cigg i höger hand och omger sig här med kollegan Åke Söderblom med fru samt den något bistra Sickan Carlsson vars make, skeppsredaren Gösta Reuter, i stående position verkar mest koncentrerad på Birgit. På något sätt ser det ut som om Tengroth just hasplat ur sig en kanske inte helt bekväm kommentar.

Tidningen låter oss också se det nyblivna paret öppna balen. Reportern skriver: "Ser inte bruden ut som en borgjungfru direkt ur en folkvisa?"

Ja, och kvar i borgen satt snart Birgit ensam, inte var det hennes tur det här året heller även om Filmjournalen inför ett vidhängande reportage sammanfattar: "Det är hausse på bröllop och förlovningar för närvarande bland våra svenska filmskönheter." Fröken Tengroth fick än en gång krypa in i sin lya på Styrmansgatan medan fru von Segebaden for ner till Ljungbyhed där löjtnanten var stationerad. Ännu entusiastisk lovar Annalisa reportern att "hela sommaren laga god mat åt honom", hon är ju förvisso nybliven "husmor i den trivsamma officersvåningen".

Inför hösten sätter hon sig dock på tåget norrut för nya teateräventyr och som vi redan vet var Annalisa snart fru Ericson igen.

2 kommentarer:

Sara sa...

Vilket fantastiskt härligt inlägg!

Anonym sa...

Tack för en mycket trevlig och informativ blogg.
Mamma 60