onsdag 14 november 2007

Alli Halling

Alli Halling, eller Anna Lisa som hennes dopnamn löd, kvinnan som gjorde en intervju med Tengroth i Damernas värld 1950, var inte en okänd ung reporter som knackade på dörren, neg och plockade fram penna och papper. Nej, med lite elementär research visar det sig att hon själv varit skådespelerska - om än med en rätt kort karriär: Svenskt skådespelarlexikon (1973) listar fem titlar, medan Svensk filmdatabas nämner nio filmer mellan 1929 och 1946. Mestadels handlade det antingen om icke krediterade roller eller rent av namnlösa figurer. Hennes näst sista insats från 1941 var ingen mindre än Så tuktas en äkta man i regi av Ragnar Arvedson - med Birgit i huvudrollen!

Alltså inte undra på att de var hej & du! Halling var dessutom född 1907, alltså åtta år äldre.

Filmkarriären avslutades 1946 och Halling övergick till en skrivande verksamhet (jämför med Tengroth) - för det mesta handböcker i avdelningen heminredning och matkonst (här lämnar vi definitivt likheterna med Birgit!). Hon publicerade under femtiotalet flera böcker om svensk och fransk matkultur. Sista boken kom 1960 och sex år senare låg hon i graven.

Hon var ingift i branschen, med skådespelaren Einar Axelsson som gjorde ett stort antal filmer alltifrån Victor Sjöströms tid fram till sitt sista levnadsår 1971. Karriären avrundades med roller såväl i Bengt Lagerkvists TV-uppsättning av Röda Rummet som Torgny Wickmans Eva, den utstötta [nyutgiven av Klubb Super 8]! Sannerligen en livsresa genom en tidsepok från debuten i Körkarlen!

Inga kommentarer: