tisdag 11 oktober 2011

Birgit Rosengren [1912-2011]

Dags för ännu en runa, ytterligare en av de som en gång var med har tystnat: skådespelerskan och sångerskan Birgit Rosengren, nästintill urgammal, vid 98 års ålder. Ja, nästan 99 till och med.

Fröken Rosengren var lillasyster till operettprimadonnan Margit Rosengren, en gång under 1920- och 30-talen ett lysande namn i Stockholms nöjesvärld. Lilla Birgit gick däremot vägen över Dramatens elevskola (årskurs 1931) för att sedan varva teater- och revyroller med filmskådespelande fram tills dess att sjukdom tvingade henne till en långvarig scenfrånvaro.

Kontaktytorna med Tengroth var marginella, deras världar stötte i varandra: men de trampade egentligen aldrig samma scen. Rosengren blev Birgits ersättare då Blanchesuccén med Melodien som kom bort gick ut på turné - då Tengroth fick lämna över huvudrollen till sin förmodligen inte lika kontraktsbundna namne.

De var dessutom Farbror Svens flickor, båda hade ursprungligen debuterat i talangprogrammet Barnens brevlåda - något som uppmärksammades vid radions miljonjubileum 1937 när de satt sida vid sida i radiostudion och mindes barndomens bragder: Tengroth deklamerade, och Rosengren sjöng. Som tidigare uppmärksammats finns just detta parti lättillgängligt - för den som så önskar - på CD-skiva.

Där man även finner den lättsamt charmerande duetten med Hasse Ekman i Det finns ingen gräns. Nej, det fanns ingen gräns för duktiga damer i hennes klass: "hennes ovanliga älsklighet tillförde henne många filmroller" som Svenska konstnärer sammanfattade 1943.

1940 gifte hon sig med skådespelarkollegan Elof Ahrle, samme Ahrle som Tengroth några år senare skulle göra en så lyckad insats tillsammans med i Hampe Faustmans Krigsmans erinran.

Inga kommentarer: