lördag 14 juni 2008

Under vulkanen

Botaniserar man i Ulf Lundells bautabox Under vulkanen (vilket man bör göra med tanke på att mannen är vår tids kanske främste uttolkare) innehållandes hur mycket som helst, är det lätt att lägga de 14 cd-skivorna åt sidan och hoppa direkt till DVD 1 (av två) som bland annat innehåller artistens samtliga videor. Tryck fram spår 27 och du hamnar på låten Gå ut och var glad från dubbel-CDn Club Zebra.

Filmen är producerad av något som kallas Peoples Front och är från 2002, ett stenkast från vår tid. Förutom filmade avsnitt av Lundell med band på scen visar den en hop med, just det, glada och rent av skrattande människor, varvat med en kvinna som med påmålad röd klänning går längs Hornsgatan och försöker vara omedveten om kameran. Vidoen är väldigt mycket Södermalm, det är lokala celebriteter från Zinkensdamm där Lundell bodde vid denna tid, det är lite stumt, det är slappt och stökigt.

Plötsligt dyker tidigare justitieministern Bodström upp och är lite ansträngt avspänd, detta är före han gjorde sig till förste representant för övervakarsamhället, men ännu mera överraskande är en inklippt Sickan Carlsson. I autentiska, samtida bilder står här Birgits gamla klasskompis från Riddargatan, sångsyster från Farbror Svens Barnens brevlåda och kollega i decennier och skrattar in i kameran lika charmerande och betagande som hon gjort i alla filmer från den tiden. Fast detta är här och nu, det lämnar filmbilderna inget tvivel om: i en rockvideo en epok senare än den tid Tengroth senast var synlig på stan. För en sekund hissnar det, man faller liksom över branten: längre bort än så är det inte. Sträck ut din hand för att få stöd, och någon därifrån fattar den.

Inga kommentarer: