onsdag 4 juni 2008

Birgit missar nyORDningen

Birgit Tengroth är litteratur, kanske kan det tyckas lite svettigt att behöva gala om det än en gång. Tyvärr också i dagsläget litteratur - . Litteratur - nu - kunde denna kväll avnjutas på Kvarngatan 10 på Södermalm i Stockholm. I förlaget Modernistas lokaler hölls en litterär afton med åtta stycken debutanter som läste egna verk, alltihop sammanhållet av den alltid lika eminenta, och denna kväll lite charmigt förvirrade, kritikern och samtidsbevakaren Annina Rabe. Många var kallade, färre dök upp, men med hjälp av Rabe, nerförslutet, vindunkarna, bokbordet och till viss del författarna var stämningen ändå mycket god.

Ska någon nämnas före andra så faller nog ljuset på Sara Mannheimer som publicerat sin Reglerna på Tengroths gamla förlag Wahlström & Widstrand och som här dessutom läste föredömligt. En snygg ljudkuliss till minglet skulle kunna ha varit musikern Saralundens kompositioner, men hon satt själv, tyst tyvärr, bland publiken.

Frågan är om kvällar som dessa är moderna företeelser, nog skulle en debutant 1948, dessutom med gedigen och mångårig skådespelarerfarenhet kunnat trollbinda en publik med högläsning ur en stark debutbok. Eller kanske skulle, med tanke på det geografiska läget, tomma pilsnerflaskor flugit mot scenen? Men ingenstans har det andats om sådana arrangemang. Och skulle det funnits har det förmodligen varit någon annanstans: katten vet om stadsdelen Södermalm över huvud taget nämns i Tengroths texter. Jo, det var här någonstans i myllret Sickan Carlsson bodde innan familjen flyttade till Cardellgatan.

[Bilden: Tengroth softar i soffan inför framträdandet på denna imaginära debutantafton.]

Inga kommentarer: