söndag 15 mars 2009

Boenden 8b: Norr Mälarstrand 76

Knappt har vi lokaliserat Tengroths första egna boende till Norr Mälarstrand och stått utanför entrén och spejat uppåt fasaden förrän veckopressen kommer till vår hjälp!

I Filmjournalen nr 49, 1934 slås nämligen porten upp och den unga, ja nästan mycket unga, filmstjärnan öppnar dörren till sin lägenhet i ett tidlöst hemmahos-reportage. Texten har rubriken Besök hos Mörköga, vilket kommer sig av att detta var Tengroths rollnamn i filmen Sången om den eldröda blomman som just gått upp på biograferna. Den samtida kritiken kunde i den nya filmen se att Birgit fick visa mer än tidigare av sin potential i det dramatiska utspelet, och tidningens reporter kan inte nog uttrycka sin glädje över att se unga fröken "uttrycka så djupa affekter som besvikelse, förtvivlan och en gränslös ensamhet." Det låter nästan kusligt likt en spådom.

Men där är hon ännu inte. Unga fröken Tengroth, 19 år, slår upp dörren till sin enrummare med ett brett leende. Visserligen delar hon den med sin syster (som vi tidigare sett i telefonkatalogen), men systern har lämpligt nog lämnat våningen inför fotosessionen, vilket ger rummet ett något luftigare intryck.

1934 var detta fortfarande att betrakta som utkanten av Stockholm, det som numer kallas Rålambshovsparken var vid denna tid en samling skjul och nergångna verkstäder. Men staden växte, snabbt, och många av tidens unga garde samlades i dessa kvarter: Hasse Ekman bodde tidvis här, författaren Gösta Gustaf-Jansson förlade flera romaner till dessa sina hemkvarter. Här fanns uppenbarligen en dynamik som nu ett halvt sekel senare mer kan ses halvslumra bakom tunga, och definitivt slutna, tegelfasader.

Fröknarna Tengroths våning har adress Norr Mälarstrand men lägenhetens tre fönster vätter mot Sven Rinmansgatan men så nära att man kan se ner mot Riddarfjärden, Västerbron och den blivande parkytan. Birgit tar alltså emot och förevisar våningen klädd i en chokladbrun vardagsklänning och poserar så gott det låter sig göra. Detta är "en bostad för en sund, rejäl och litet kärv ung dam" som reportern konstaterar. Vad nu detta betyder.

Stilen? "Av inredningen var en del tydligen nyförvärvad och nyfabricerad - en modifierad, opretentiös funkis - en del äldre. Erfarenheten har ju visat, att antikt och modernt går tillsammans mycket väl. Så är det här. En personlig smak förenar allt till en helhet."

Detta är skrivet 1934. Går man vidare i Filmjournalens kommande årgångar kan man lära olika saker: dels att Birgit inom kort flyttade till en annan våning längs Norr Mälarstrand, dels att Edvin Adolphson, som hon träffat i och med den Den eldröda blomman och vars unga älskarinna hon snabbt blev, bodde bara ett par gator därifrån. Dramat kan rassla igång, mer om detta vid ett senare tillfälle!

Inga kommentarer: