onsdag 1 april 2009

Människor som minns 19: Albert Bonnier, jr.

Albert "Abbe" Bonnier (1907-1989), redaktör och mediemogul, var ju den som öppnade dörren för Birgit till tidningen Året runt, chef som han var för Åhlén & Åkerlunds förlag (där Året runt ingick) under åren 1940-1957. Han var dessutom den som en gång i tiden startade såväl Vecko-revyn som Expressen, två publikationer vars löpsedlar förgyller tillvaron än i denna dag. Visserligen ingick inte Tengroths förlag Wahlström & Widstrand vid den här tiden i Bonniergruppen, men hennes två sista böcker gavs ut på Bonniers förlag.

Trots dessa kontaktytor förvisas Birgit till en bifigur i Bonniers memoarbok Personligt [Bonniers, 1985]. Albert junior skriver, bland mycket annat läsvärt, om tre tunga journalister i sitt fögderi: Herbert Tingsten, Erik Wästberg och, ja: Stig Ahlgren. Scenen: Bonnier har bjudit hem alla tre till bostaden ute på Djurgården för ett samtal om journalistik. I berättelsen minns han de tre männen, den något hetsiga diskussionen, rökandet, drickandet. Alla på sitt sätt anmärkningsvärda personligheter.

Förvisso kunde Ahlgren vara frän, arrogant och stöddig i sitt skrivande, men - skriver Bonnier:

Vad läsekretsen inte visste är att Stig Ahlgren är en god människa. I många långa år har han med en kärlek, som inte kan beskrivas som annat än helgonlik, vårdat och värnat om en älskad medmänniska, hans i kristen mening livskamrat, den nu bortgångna skådespelerskan Birgit Tengroth.

I bokens bildporträtt av Ahlgren sitter han till synes djupt koncentrerad vid skrivmaskinen (hans skådespelartalanger når förvisso inte upp till hustruns) i färd med att formulera nästa salva. Birgit är placerad i skuggan av maken, som en flickaktig och vänare version av fru Wikner på Olofsgatan. Förläggaren Bonnier nämner inte med ett ord att damen på bilden skrev i eget namn. Dock är bildtexten värd att citera:

"Stig Ahlgren och skådespelerskan Birgit Tengroth. Ett kärleksdrama till livets slut, ogenomskådligt och uppoffrande."

Så sant. Bilden kommer från förlaget Åhlén & Åkerlund och ingår i en svit bilder från deras gemensamma hem. Den inredningsintresserade kan även kika här

Inga kommentarer: