onsdag 17 februari 2010

Släktforskning light

Birgit Tengroth växte upp, som redan beskrivits, i ett hem med en hyfsat stor syskonskara. I sina texter berättar hon stundtals om sina föräldrar: pappan, tullaren Carl Gustaf som avancerade till överkontrollör, beskrivs rätt ömsint om än som en excentrisk personlighet som mer eller mindre agerade på sina egna, spontana, villkor. Modern gnor traditionellt och gör sitt bästa för att hålla ihop familj, ekonomi och hushåll.

Miljön var ju, i alla fall under Birgits barndom, närområdet kring Östermalmstorg i Stockholm, rätt långt från stadsdelens mer flashiga boendemiljöer längs Karlavägen, runt Karlaplan och kvarteren kring Narvavägen. De sju syskonen syns knappt alls i Tengroths egna berättelser, de anas mer som skuggor, i enstaka bisatser. Det inledande kapitlet till Jungfruburen målar dock upp en dialogrik familjescen, med fadern frånvarande, där de halvvuxna syskonen kivas och gnabbas tillsammans med mamman i en dunkel lägenhet på nedre botten.

Om man inte har företagsamhet att vandra runt och slå i folkbokföringens luntor kan man genom olika genealogiska sajter åtminstone identifiera syskonen vid namn.

Pappa Carl Gustaf Tengroth, född 1872, verkar själv haft sex syskon, varav åtminstone en figurerar som en mer "lyckad" och välbärgad bror i boken Julibarns barndomsminnen. Carl Gustaf gifte sig så småningom med fröken Eva Sjögren. Dessa var alltså far och mor till syskonen.

Först på plan var Anna-Lisa, gift Schött och som hastigt skymtar i ett tidigare nämnt hemmahos-reportageNorr Mälarstrand då hon delar lägenhet med lillasyster Birgit. Där nämns också att hon staterat på teatern en gång, det sägs vara familjens enda insats på scenen förutom Birgits bravader. Herr Schött hette Emil och barnen Birgitta och Brita.

Därefter kommer Sara, gift med Robert Anclow och med barnen Irene (Py), Eva och Per. Sedan följde sönerna Gösta och Lars Mortimer, den senare gift med Ingrid och far till Claes och Gunilla. Samt Börje, gift med Ilse. Först därefter trippar vår hjältinna in som skarans nummer sex, följd av lillebror Curt som fick barnen Didde och Peigi. Yngst i barnaskaran var Barbro, gift Carlberg och mor till dottern Catharina.

En snabb genomgång av namn utan vare sig årtal eller geografi, förutom adressen Majorsgatan. Men i stort får man intrycket av en rätt skugglik syskonskara, eller om det nu var systern Eva Birgitta som var frånvarande. Buster von Platens minnesbild från Birgits begravning 1983 är ju tydlig: Stig Ahlgren var den ende som satt på familjesidan under ceremonin.

Förhoppningsvis kan vi återkomma till ämnet.

Inga kommentarer: