torsdag 28 maj 2009

Boenden 8d: Norr Mälarstrand 76

Hej, flickor och pojkar, nu är det dags igen att springa i trappan på Norr Mälarstrand som så många gånger förut! Ingen portkod, ingenting! Bara uppför våningarna och busringa på dörrarna.

Den här gången är det Husmodern nr 51, 1934 som under skvallerrubriken Vi ha snappat upp... har besökt unga fröken Tengroth i hennes delade våning på Stockholms "ungkarlshotell", Norr Mälarstrand 76. Hon har ju som bekant gjort en rollprestation i filmen Sången om den eldröda blomman och nu flockas reportrarna i trappuppgången.

Hon får först - helt kort - redogöra för sin bakgrund och sedan blir det husesyn:

Diskreta färger, tapeten enfärgad ljusbeige, ett behändigt brunbetsat skrivbord, en nätt bokhylla, bekväma funkisfåtöljer och d:o soffa, biblioteksbord och ett minipiano, vilket allt ger ett hemtrevligt och varmt intryck. Terra gardiner och två Kylbergstavlor utgöra färgklickarna. I sovrummet äro väggarna gammalrosa och gardinerna av ljusgrå taft. Det är allt så hemtrevligt och privat men innan vi gå, bli vi påminda om att det dock är hos en stjärna vi äro. Det ringer på dörren och utanför niga två små barn: "Tant, få vi tants namnteckning..."

Denna hemtrevnad delar Birgit - än så länge - med en av sina systrar. Det vet vi sedan tidigare. Här får vi också veta att systern staterat på Blanche i "Flickor i uniform". Men det är också det enda skådespeleriet inom den övriga syskonskaran: Birgit har ju fem äldre och två yngre syskon. Ensam skiner Birgits stjärna klart på himlavalvet ovanför det glittrande fjärden..

Inga kommentarer: