onsdag 6 februari 2008

Birgit Tengroth: kuplettsångerska?

Efter att ha hört Birgit Tengroth sjunga duett tillsammans med Valdemar Dalquist i Atlantäventyret 1934 kan nog vem som helst förstå att hjärtat slog dubbelslag när vidstående skivkonvolut dök upp! Trots att tidigare efterforskningar tydde på att Birgit aldrig gjort några skivinspelningar, något som annars inte var ovanligt för skådespelare den tiden. Men vem kan inte gå vilse i mellankrigstidens diskografier och musikutgivning? Tyvärr, mycket riktigt, detta är en bluff, eller snarare en fint.

Tittar man närmare visar det sig att under 1932-1933 gavs en serie märkliga skivor ut under samlingsnamnet Veckans skiva. Skivmärket hette Durium (alternativt Durium Super) och var en märklig skapelse, en rund pappskiva plastades in och i denna beläggning präglades ljusspåret! Skivorna gavs ut i en numrerad serie och på omslagen klämde man dit foton på tidens kända personer. Och vid nummer 56 (1933) var det Birgits tur. De två sångerna var valsen Bara det blir vår respektive Vårens första svärmeri, en foxtrot, och sjöngs av signaturen John Berg vilket verkar varit en pseudonym för Ragnar Viberg, till Duriumorkesterns ackompanjemang.

Hur som helst, Birgit poserar charmant i stickad kofta. Om detta mode hade en symbol för samtiden har jag inte tagit mig tid att utröna, men att hon var fäst vid denna typ av plagg har vi tidigare dokumenterat.

Inga kommentarer: