tisdag 10 april 2007

Människor som minns 5: Stefan Andhé

En som jag uppfattat det mycket populär författare i de breda lagren har länge varit Stefan Andhé vars veckotidningskåserier och böcker vunnit många (andra) läsare. Man kan, kunde, se hans böcker i typ varuhusbokhyllor, i lite enklare utformning med lättgulnat papper. Nu bar det sig dock inte bättre än att undertecknad fick själv masa sig iväg för att införskaffa Andhés bok "Himmelska tanter" (Vallentuna, 1990) vilken visat sig innehålla ett avsnitt om vår hjältinna! Kanske lite snopet - men lärorikt!

Boken är uppbyggd som en essäsamling som porträtterar ett antal kvinnor som betytt något för författaren under livets gång, alltifrån hyrestanten Anna, över farmor, till en rad (dåtida) kändisar inom kultursvängen.

Andhé har en bakgrund inom Vecko-Journalen vilket knyter ihop tråden till Tengroth, men deras enda kontakt verkar vara ett uppskattande brev som T. skrev till honom 1975. Han betalar tillbaka i sin bok med att författa en hyllning av hennes gärning, rikligt kryddat med citat från hennes skrivande.

"Hennes böcker finns kvar: egenartade, enastående."
You got it, Stefan:

"Och några som kände henne för länge sedan minns hennes slösaktighet och hennes charm, och hennes slösande charm, hennes besvärlighet, hennes besatthet, hennes egocentricitet, hennes anspråksfullhet, hennes plötsliga storskaliga snällhet. Men hennes journalistik, den glöms väl, så synd."

Favorit i repris, bilden här är hämtad från 'Himmelska tanter':


Stefan Andhé, vart tog du vägen? Allt är förlåtet!

Inga kommentarer: