måndag 2 april 2007

Birgit ångrar ingenting?

I dagarna har en ny film gått upp på stockholmsbiograferna: "La vie en rose", en dramatisering av den franska sångerskans Edith Piafs liv - med blandade recensioner. Och, quelle surprise, det finns en koppling till Tengroth (förutom att de båda var födda 1915)!

Som tidigare har beskrivits besökte T. 1948 sin väninna Annalisa Ericson i Oslo och de båda damerna, plus en del andra kulturarbetare som fanns till hands, blev inbjudna till en middag med en besökande dansk politikerdelegation som behövde piggas upp. Denna sittning på Hotel Bristol blev en milstolpe i T.:s liv och finns beskriven i tre böcker, dels av Birgit själv liksom av mannen hon förälskade sig i över sittande bord, Jens Otto Krag, dels av Ericson som minns kvällen: mat och vin, pladder, pladder - men vem är den lilla gästen som "hade undanbett sig någon placering alls, hon satte sig själv längst ner vid fönstret och sa inte ett ord till någon. Hon bara ölade och såg dyster ut."

Madame Piaf! På tillfälligt gästspel i denna utpost till Nordpolen. Varken T. eller J.O.K. nämner hennes närvaro, men de var förmodligen aldrig medvetna om den. Den kvällen.

Inga kommentarer: